Gps wijzer, het beste handboek voor je gps
Bestel het boek hier rechtstreeks bij de auteurs.
Eerste deel van het boek: alles over je gps
Hoofdstuk 2 gaat over de voorbereidingen en is dus een hoofdstuk voor de beginner. De belangrijkste instellingen worden doorgenomen en uitgelegd. Je ziet ook steeds de exacte instructie voor jouw toestel.
In hoofdstuk 3 zorgen we er voor dat je nooit meer verdwaalt. Je leert wat een waypoint is, maakt er een aan en navigeert er naar terug.
In het volgende hoofdstuk leer je alle mogelijkheden met waypoints. Bijvoorbeeld: hoe wijzig je de naam of de coördinaten ervan. Een hoofdstuk dat erg handig is wanneer je wilt gaan geocachen (schat zoeken).
In hoofdstuk 5 maak je je eerste eenvoudige route aan. Vervolgens ga je deze nalopen en laat je je gps de track opnemen. Hierdoor leer je het verschil tussen de begrippen routes en tracks.
In hoofdstuk 6 gaan we nog veel dieper in op tracks.
Je gps kan veel gegevens vastleggen. Hoe je die functies instelt en gebruikt, lees je in hoofdstuk 7.
Nu je inmiddels een aantal belangrijke mogelijkheden van je gps beheerst en de belangrijkste instellingen hebt gedaan, leggen we je uit hoe je een tocht van het internet downloadt. Vervolgens leer je hoe je die tocht kunt gebruiken.
Het wordt nog leuker wanneer je durft te gaan improviseren. Hoe je dat doet, leren we je in hoofdstuk 9.
In hoofdstuk 10 gaan we uitgebreid in op alle instellingen van je gps. Je leert de vele mogelijkheden te gebruiken.
Zeker wanneer je in heuvel- of bergachtig gebied wandelt of fietst, is het handig om de mogelijkheden van de hoogteprofielpagina te kennen. We zijn nu al in hoofdstuk 11.
In hoofdstuk 12 vind je allerlei andere interessante onderwerpen die we hier uitgebreider konden bespreken dan wanneer we ze als Tip hadden opgenomen.
Tweede deel van het boek: alles over kaarten, software en meer
Je weet nu bijna alles over je gps. In het tweede gedeelte van het boek maken we de stap naar kaarten, de computer en de routeringsinstellingen op je gps.
Hoofdstuk 13 gaat in op coördinaten en coördinatensystemen. Eerst een beetje theorie en vervolgens ook praktische informatie over het gebruik van coördinaten.
In hoofdstuk 14 vind je in het kort de werking van gps en andere systemen zoals Galileo. Leuk om te weten, maar niet noodzakelijk om je gps te bedienen. We schrijven er nog meer over op onze website.
Je kunt je gps weliswaar zonder kaarten gebruiken, maar met wordt het een stuk leuker. In hoofdstuk 15 vertellen we je van alles over digitale kaarten: hoe kom je bijvoorbeeld aan gratis topografische kaarten? De OpenStreetMaps en OpenFietsMap komen uitgebreid aan bod. Je leert hoe je de kaarten moet installeren en gebruiken.
Het wordt tijd om naar de computer te gaan. We laten je eerst de belangrijkste programma’s installeren voordat we er op in gaan. Je gaat vooral aan de slag met BaseCamp. Je leert in de hoofdstukken 16 en 17 alle mogelijkheden van het programma kennen. Uiteraard gaan we uitgebreid in op het zelf maken en aanpassen van routes en tracks. We geven ook uitleg over de verschillende en beste online routeplanners voor fietsen en wandelen. In hoofdstuk 17 gaan we ook uitgebreid in op het maken van routes op de gps zelf. We geven ook uitleg over het handige gebruik van Google Maps en Google Earth.
Hoofdstuk 18 is een interessant hoofdstuk dat gaat over de gebruiksmogelijkheden van Garmin Connect en Connect IQ. We leren je gegevens van je smartphone naar je gps te verzenden en geven uitleg bij de andere koppelingen met je smartphone zoals LiveTrack. We leggen voor de GPSMAP 66/67 en Montana 7xx gebruikers ook de handige Explore app en website uit.
In het eerste deel van het boek zijn inmiddels al poi’s (nuttige punten) aan de orde gekomen. In hoofdstuk 19 leggen we je uit hoe je ze zelf kunt aanmaken en op je gps kunt plaatsen.
Hoofdstuk 20 laat je kennismaken met geocachen: hoe je aan de slag kunt gaan met het zoeken van de vele verborgen ‘schatten’. Leuk om te doen.
Bijlage
Tenslotte hebben we nog een bijlage: een overzicht van websites waar je gps tochten kunt downloaden.
Een uitgebreid register ontbreekt uiteraard niet. Je kunt hierdoor specifieke onderwerpen die voor jou van belang zijn terugvinden.
Website
Op onze website vind je nog vele gratis aanvullingen, zoals antwoorden op veelgestelde vragen en een koopwijzer.
Welke gps-en?
De volgende outdoor (fietsen, wandelen, kanoën, paardrijden etcetera) gps’en worden uitgebreid behandeld: eTrex 10, 20 (X), 22x, 30 (X), 32x, eTrex Touch 25/35, GPSmap 62 /64 / 65 / 66 /67-serie, Oregon 600-650 (t), Oregon 700-750 (t) en Montana (alle types). Voor de Montana 7 serie is er een aanvullende handleiding beschikbaar.
Het boek is ook uitstekend bruikbaar voor de Dakota 10-20 en de Oregon 200-550. Daarvoor hebben we de gratis specifieke instructies voor deze toestellen gemaakt. Dat geldt ook voor de Monterra. Voor oudere gps’en (zoals de GPSmap 60 serie en de eTrex Summit/Legend/Vista) zijn ebooks van eerdere edities verkrijgbaar en aanvullende handleidingen. De speciale fiets gps’en van Garmin de Edge Explore, Edge Touring (Plus), de Edge 520, 530, 810, 820, 830, 1000, 1030, 1030 Plus en de Explore 820 en 1000 hebben we in het boek Gps wijzer voor de recreatieve en sportieve fietser beschreven. Voor de oudere Edges is een aanvullende handleiding beschikbaar met de exacte instructies.
Welke buitensport-activiteiten?
Recreatief wandelen en fietsen, bergwandelen of hiken, klimmen, wielrennen, mountainbiken, kanovaren, kayakken, zeilen en yachting, ballonvaren, parapenten, paardrijden, motorrijden, 4×4, skiën en langlaufen, workouts uitvoeren voor joggers, hardlopers en wielrenners etc…