De opgenomen tracklengte is veel te lang

Wanneer je onderweg bent en je track of spoor laat loggen, dan zal de tracklengte nooit overeenkomen met de werkelijke afstand. Er zijn allerlei redenen waardoor de tracklengte te lang is. Als eerste zijn de gps’en hobby apparaten en hebben een miswijzing van minimaal een aantal meters. Dus naar mate je meer stilstaat en je langzamer beweegt zal de opgenomen track langer zijn dan de werkelijk afgelegde weg. Ook zijn je instellingen van belang. Laat je vaker loggen dan zal de lengte anders zijn dan wanneer je dat minder vaak doet.

Tracklengte klopt niet

Een bijzonder fenomeen kan zich voordoen wanneer aan het eind van de opname er geen goede ontvangst is geweest of er een andere fout in de track is geslopen. Wanneer je het idee hebt dat de track veel te lang is, kun je deze openen in BaseCamp. Op het tabblad Eigenschappen zie je de trackpoints. wanneer je het laatste punt of punten verwijderd, heb je kans dat de track de normale lengte terugkrijgt. Wanneer je de aan het begin te vroeg – op het moment dat er nog geen goede satelliet ontvangst was – de tracklog hebt gereset, dan zijn er foutieve punten aangemaakt en kun je deze in verwijderen in BaseCamp. Hoe je dit doet, lees je in onze boeken.

tracklengte

Andere Faq’s over tracklengte

Lees nog meer over de lengte van tracks de faq’s

Hoe meet de gps de afstand bij heuvels en bergen?

Iemand vroeg ons: als ik een steile bergwandeling maak, meet de gps dan de afstand in het platte vlak of de afstand schuin omhoog en weer naar beneden? Dezelfde vraag kun je je stellen bij een fietstocht in de bergen.

Of de vraag in een tekening: meet de gps de afstand van A naar C of de afstand va A naar B naar C? In dit geval, met een stijginghoek van 45° (ofwel 100 %):

als AC = 10 km, dan ABC = 14,14km (Pythagoras: 1, 1, √2); over de berg is dus 4,14km langer!

hoogte opname in een track

Nu zul je zelden zo’n sterke stijging en daling meemaken, maar het blijft interessant om te weten of je bij 20 % stijging 10km hebt afgelegd of 10,198. Verhoudingsgewijs ziet dat er uit als de rechter illustratie: wel minder spectaculair; maar fiets het maar eens omhoog, 5km lang …!

Of bij een bergwandeling in de Hautes Alpes:

welke lengte heeft de gps gemeten

Tracklengte bij een bergtocht

De tracklengte geeft aan 10 km. Is dat in een plat vlak gemeten? Of via de top? Heb je 10 km gelopen of 10,218 (bij een stijging + daling van 21%) ?

welke afstand meet je gps bij het lopen van een trap of heuvel?We hadden zelf een vermoeden: de meting is in het platte vlak. Andere specialisten die we het vroegen, zeiden: we denken dat het de meting over de top is. Maar, zeiden ze, het is een vermoeden; en probeer maar eens proefondervindelijk te bewijzen wat juist is…

Wij bedachten het volgende. Bij het Maarnse Gat, ofwel de Zanderij Maarn, is er een zeer steile trap: naar schatting bijna 450 ofwel  bijna 100%. Daar moest iets op te meten zijn…

Al eerder hadden we een simpele proef bij de Lekbrug in Vihoe meet je de routelengteanen bedacht:

  • we maakten twee waypoints pal boven elkaar, op de grond en bovenop de brug
  • we bekeken het hoogteverschil – dat bleek ruim 10m te zijn
  • we maakten een directe route van die twee waypoints

Vraag: hoe lang is de route? Dat bleek 0m te zijn. Ofwel: met de hoogte wordt geen rekening gehouden.

Controle, zowel beneden als boven uitgevoerd: we startten een navigatie van het ene naar het andere wpt; pal onder of pal boven het andere wpt was de Afstand tot bestemming 0 m. Elke meter die we opzij bewogen gaf een meter meer Afstand tot bestemming.

Conclusie: bij navigatie tussen twee waypoints wordt geen rekening gehouden met de hoogteverschillen.

welke afstand meet de gps

Terug naar de proef in de Zanderij Maarn:

  • onderaan de trap maakten we een wpt, startten we de trackopname en toen klommen we omhoog
  • bovenaan stopten we de trackopname en maakten we een waypoint aan
  • vervolgens maten we de lengte van de leuning van de trap en die was iets meer dan 40m.
  • thuis in BaseCamp bekeken we de resultaten:

1) de ietsje slingerende track was 32,3 m lang

2) de directe route tussen de 2 wpts was 32 m lang en we weten al dat die route in het platte vlak is gemeten

Conclusie:

Omdat track en route (nagenoeg) even lang zijn, zijn beide in het platte vlak gemeten.

Volgende stap: als we volgens de stelling van Pythagoras (a2 + b2 = c2) de lengte van de op de trap gelopen afstand berekenen, dan weten we de trackafstand platte vlak = 32,3m (AB) en de hoogte = 23m (BC) en dus: AC = √(AB2 + BC2) = √(1043,29 + 529) =√1572,29 = 39,7 m. De met het touw gemeten afstand van de leuning was 40 m. Met enig krediet voor de onnauwkeurigheid van een touw en de gps afwijking lijkt dit alles aardig te kloppen en tot de conclusie te leiden:

Het opnemen van een track gebeurt in een plat vlak zonder rekening te houden met de gemaakte hoogtemeters.

Waarom is de afgelegde afstand op de tripcomputer niet exact gelijk aan de lengte van de tracklog?

Je gverschil track en tripcomputerps berekent gemiddeld 1 x per seconde je positie en de afgelegde afstand. Zelfs in een snel voertuig op een bochtige weg levert dat een vrij exacte afstandsbepaling op. Deze afstandsmeting kun je in de tripcomputer terugvinden. Je tracklogpunten worden veel minder frequent opgeslagen (afhankelijk van je instellingen) dan er metingen worden gedaan. Dat betekent dat er regelmatig stukjes worden ‘afgesneden’. Hierdoor zal je tracklog dus een vertekend beeld van de lengte van je tocht geven. In het voorbeeld op de afbeelding is de tracklog zo’n 12% korter dan de werkelijke afstand. Lees meer over de instellingen van je tracklog in hoofdstuk 6 van het boek gps wijzer.

 

.

« Terug naar nieuwsoverzicht