Batterijen, accu’s, powerbanks en opladen gps

We krijgen veel vragen over het gebruik van batterijen, accu’s en het opladen onderweg. Hoe lang gaan mijn batterijen mee? Daar is geen simpel antwoord op te geven, omdat het uitmaakt welk type batterij of accu je gebruikt. Misschien nog wel belangrijker is de wijze waarop jij je gps gebruikt. Zet je de verlichting vol aan, dan is je batterij of accu snel leeg. Met slimme instellingen kun je het verbruik sterk verlagen en de gebruiksduur verlengen.

eneloop batterijen met snelopladerOp internet is veel informatie te vinden over de oplaadbare batterij. We verwijzen er graag naar:

Wat zijn de beste oplaadbare batterijen voor je gps?

Batterijen worden regelmatig getest. Je kunt het beste googelen om de meest recente tests te vinden. Vaak wordt het merk Eneloop Pro van Panasonic genoemd als een erg goede oplaadbare batterij. De batterijen kunnen nu tot wel 2100 keer worden geladen en ontladen. Een jaar na het opladen is de batterij nog steeds tot 85% geladen; en na 5 jaar is de batterij nog tot 70% geladen. Dus, ongeacht wanneer de batterij is opgeladen, zelfs jaren later zijn ze nog steeds goed bruikbaar zonder ze eerst opnieuw te moeten opladen. Dit in tegenstelling tot de klassieke AA’s, die meestal in een paar weken leeg raken, zeker als ze wat ouder zijn. Een andere aanrader is de Ansmann MaxE 2400mAh batterij. Mocht je nog geen goede (snel)oplader hebben, schaf deze dan gelijktijdig aan. Kies batterijen van minimaal 1900mAh: bijvoorbeeld deze Panasonic Eneloop Pro 2450mAh. Of dezelfde batterijen met snellader:

Er zijn ook goedkopere oplaadbare batterijen te koop. Je vindt hier een overzicht van oplaadbare batterijen.

De juiste gps instellingen om je batterijen zuinig te gebruiken

Om je batterijen of accu lang mee te laten gaan is het van belang zo zuinig mogelijk met de energie om te gaan. De belangrijkste factor is het gebruik van de verlichting van een touchscreen. Knoppentoestellen gaan zuiniger om met de batterijen. Andere energiebesparende maatregelen zijn:

  • gps in de batterij bespaarmodus zetten
  • Waas/Egnos uitzetten
  • het elektronisch kompas niet gebruiken
  • de track minder vaak laten loggen

Hoe maak je deze instellingen voor batterij besparing op je gps? Lees het artikel over de batterij instellingen op je gps .

Accu’s

Voor de Oregon 6xx en 7xx en de GPSMap64/66S/ST kan een accu gebruikt worden. De Montana en de Monterra hebben weer een ander soort accu en de GPSmap 66SR en 66i hebben een ingebouwde accu. Alle accu’s kunnen,  in tegenstelling tot oplaadbare batterijen, via een usb kabel opgeladen worden. Voor onderweg kun je deze accu’s ook opladen via een oplader met zonnecellen. De kwaliteit van de losse accu is minder dan Annsmann of Eneloop batterijen. De ingebouwde accu van de 66SR en 66i is van een uitstekende kwaliteit.

Zonneladers

AA batterijen kun je alleen laden met een oplader en niet met een powerbank. Kijk eens op zonneladers info op de hiking site en zonneladers informatie. Wandelaars kunnen bijvoorbeeld de WakaWaka zonnelader gebruiken:

Powerbanks

Je kunt je gps altijd op een powerbank aansluiten. Een accu wordt, in tegenstelling tot een batterij, opgeladen door de powerbank. Heb je geen accu, dan zorgt de powerbank wel voor een constante stroomvoorziening. De batterijen worden echter niet opgeladen. De powerbanks van Xtorm komen vaak erg goed uit de tests.
xtorm powerbank kopen

Je gps opladen via de naaf dynamo

Fietsers kunnen voor de stroomvoorziening de gps via hulpmiddelen aan de naaf dynamo aansluiten. Omdat de dynamo meer stroom geeft naarmate je harder fietst is een buffer om (omvormer of Power pack) nodig. Deze omvormer vangt de wisselingen op en slaat de stroom op. Je hebt anders ook het risico dat je gps te veel stroom krijgt met alle gevolgen van dien. Ook wanneer de stroom wegvalt zal met batterijen de gps uitvallen. De omvormer van Busch en Muller is een aanrader. Verder kun je een accupack tussen de omvormer en gps plaatsen. De omvormer van Busch en Muller.

GPS Wijzer het boek

Het gps boek

  • Achtste editie
  • 248 pagina’s
  • Praktische uitleg
  • Voor alle Garmin outdoor gps'en
GPS Wijzer het boek

Garmin Edge boek – nieuwe 7e editie

  • Uitvoering: met ringband
  • Beste Garmin Edge boek
  • Duidelijke uitleg
  • Veel tips en trucs
  • Met uitleg voor de Explore 1 en 2, 530, 540, 830, 840, 1030 (Plus) en 1040